WYDZIAŁ CHEMII UMCS

oraz

SEKCJA FIZYKOCHEMII ZJAWISK MIĘDZYFAZOWYCH  POLSKIEGO TOWARZYSTWA CHEMICZNEGO
i
LUBELSKI ODDZIAŁ POLSKIEGO TOWARZYSTWA BIOFIZYCZNEGO

serdecznie zapraszają na wykład

dr. Wuge Briscoe
School of Chemistry, University of Bristol, UK

zatytułowany: “Interactions at soft interfaces: From biolubrication to bactericidity”

Wykład ma charakter otwarty i odbędzie się w czwartek 13 lutego 2020 r. o godzinie 14:00 w sali 546 w Budynku Dużej Chemii.

Interactions at soft interfaces: From biolubrication to bactericidity

Wuge H. Briscoe

School of Chemistry, University of Bristol, Bristol, United Kingdom

Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Many biologically and industrially relevant interfaces are decorated with polymers and surfactants. Understanding the structure and interactions at such soft interfaces is thus critically important. Using a version of the surface force apparatus (SFA), we have measured forces between a pair of surfaces bearing polymer brushes [1], surfactant bilayers [2], and bacterial lipopolysaccharide (LPS, Ra mutants) layers [3] . The implications of the results to the lubrication process in biological living systems and the structural integrity of gram-negative bacteria outer membranes will be discussed.

[1] Chen, M, Briscoe, WH, Armes, S & Klein, J 2009, “Lubrication at physiological pressures by polyzwitterionic brushes”, Science, vol 323, pp. 1698 – 1701

[2] Briscoe, WH, Titmuss, S, Tiberg, F, Thomas, R, McGillivray, D & Klein, J 2006, “Boundary lubrication under water”, Nature, vol 444 (7116), pp. 191 – 194

[3] Redeker, C., Briscoe, W.H.“Interactions between mutant bacterial lipopolysaccharide (LPS-Ra) surface layers: Surface vesicles, membrane fusion, and effect of Ca2+ and temperature”, Langmuir, 35, 15739-15750 (2019)

Używamy plików cookie...

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.